Blog

This is a great space to write long text about your company and your services. You can use this space to go into a little more detail about your company. Talk about what services you provide.

andi-superkern-7SeRQRY_g0k-unsplash

Cum să ai grijă de Venus Flytrap în interior

Venus Flytrap este o plantă carnivoră extrem de apreciată pentru sistemul său inedit de capturare a insectelor. Nu este o plantă ce se adresează începătorilor, pentru că necesită o îngrijire specială în comparație cu plantele de interior cu care ne-am obișnuit, dar nu este nici greu de crescut. În cele ce urmează, vom parcurge împreună specificul de îngrijire și vom lua în considerare câteva sfaturi.

Origini

În habitatul său natural, Venus Flytrap crește în sălbăticie, în preajma mlaștinilor din Carolina de Nord și de Sud. În acest mediu, solul este umed, acidic și sărac în nutrienți, astfel că planta a dezvoltat moduri ingenioase de a captura insecte și a-și asigura aportul de nutrienți și azot. 

Cum și cât de des udăm?

Venus are nevoie de soluri umede și acide. Umiditatea este de o mare importanță pentru această plantă. Trebuie să-i asigurăm o umiditate de cel puțin 60%. Fiind sensibilă la substanțele chimice și mineralele din apă, îți recomandăm să folosești doar apă filtrată, distilată sau apă de ploaie. Udarea se face regulat, menținând solul ușor umed constant. 

Mai multă sau mai puțină lumină?

Cât privește expunerea la lumină, trebuie să știi că preferă 12 ore bune de lumină puternică indirectă zilnic. Găsește-i un loc potrivit în care poate primi această cantitate. Dacă nu are suficientă lumină, planta îți va da de știre și vei observa că frunzele fac capcane mici sau deformate.

Hrănire

Fiind o plantă carnivoră, Îți recomandăm să o așezi într-o zonă unde poate prinde insectele. Dacă nu e capabilă să-și prindă singură hrana, o poți ajuta hrănind-o cu muște mici, țânțari, păianjeni sau furnici. Așază insecta cu penseta direct pe suprafața palpilor și introdu-o ușor în capcană până când atinge un fir de păr declanșator din interiorul capcanei. Ține cont de câte ori o hrănești, căci o capcană are un anumit număr de ori pe parcursul vieții în care se poate deschide și închide.

Perioada de repaus

Când nivelul luminii solare scade, din noiembrie până în martie, planta trece printr-o perioadă de repaus. Își va pierde frunzele și va avea un aspect sumbru. Acest lucru este normal și n-ar trebui să ne alarmeze. Ea de fapt trăiește prin rizomii săi subterani. Locul ideal de păstrare în această perioadă este unul neîncălzit sau un balcon închis (cu temperaturi de până la 7 grade Celsius). Nu compensa cu lumină, căci nu are nevoie de atât de multă, iar udarea se va rări.  Se va avea grijă ca ghiveciul să nu stea în apă, iar pământul să nu ajungă să se usuce complet, ci să fie doar puțin umed. Cam la echinocțiul de primăvară, când zilele încep să crească mai lung, poți începe să crești temperatura și lumina.

Foarte important!

Planta slăbește atunci când activăm, în joacă sau din curiozitate, prea des capcanele. Riscăm să o pierdem dacă exagerăm cu hrănitul și umplem capcanele cu insecte sau dacă le activăm cu degetele sau alte obiecte. Rezistă tentației de a băga degetele în capcană, deoarece aceasta istovește planta de energia care ar trebui să fie rezervată pentru prinderea și mâncarea insectelor. Planta nu este toxică pentru oameni și nici pentru animalele de companie.

Tips & Tricks

# sub nicio formă nu trebuie să fertilizezi Venus Flytrap. Fertilizarea duce la pierderea plantei;
# alege un amestec de sol mai acid decât majoritatea amestecurilor de plante de apartament (include turbă în amestecul de sol pentru a acidifica solul);
# dacă planta face flori, îndepărtează-le. Înflorirea duce la producerea de semințe, iar întregul proces nu va face decât să devieze energia de la plantă, obosind-o.

Sperăm că aceste sfaturi îți vor fi de folos, iar planta ta carnivoră va prinde în continuare muște mici și multe. Pentru orice alte întrebări, îți suntem la dispoziție atât online, cât și la Orangeria de pe strada M. Kogălniceanu 54.

Din dragoste pentru plante,
Floral Soul